subottsi.com.ua

Правові знання - запорука успіху у вихованні свідомих громадян України

2019 12 17 11 29 55 300У сучасному суспільстві діти мають свої права та обов’язки незалежно від кольору шкіри чи очей, місця народження та проживання, статі, віку, закладу, в якому вони навчаються.

Кожна дитина – це неповторна особистість, яка має визначити  місце в суспільстві та реалізувати свої здібності. Показником гуманізму держави й суспільства є насамперед ставлення до дітей, які є найвищою цінністю кожного народу, і розбудова демократичної держави неможлива без сприяння розвитку молодого покоління, задоволення його потреб і виконання обов’язків, передбачених Конституцією та законодавством України. Для забезпечення прав та інтересів дітей постійно вдосконалюється нормативно-правова  база України. Права і свободи дітей як членів суспільства значною мірою визначають напрями діяльності державних органів та громадських організацій.

З 09 по 13 грудня 2019 року учні й учителі ОНЗ «Суботцівська ЗШ І-ІІІ ступенів»  були активними учасниками Всеукраїнського тижня права. Метою  тижня було формування в учнів знань із прав людини та механізмів їхнього захисту, підвищення рівня правової культури, активізації творчої й пізнавальної діяльності дітей,  надання підліткам можливості  презентувати набуті знання у нестандартних формах роботи, реалізувати виховний потенціал предмету.

Проведення тематичного Тижня права розраховане на різні  категорії учнів з урахуванням їх вікових особливостей, набутих знань та інтересів. Використання різноманітних форм роботи повинне допомогти школярам розширити та збагатити  знання, виробляти уміння застосовувати їх на практиці, що в свою чергу сприятиме формуванню правової свідомості та  культури молоді.

Так у рамках Тижня правових знань для учнів 1-11 класів були проведенні заходи,  спрямовані на забезпечення захисту прав дитини, дотримання національних і загальнолюдських морально-етичних принципів, традицій.

    Учителі Григоровська Н.П. , Крюченко Н. П., Пічкуренко О.Є. з учнями 5-7, 8-9  класів написали диктант на правову тематику «Ми всі рівні, хоча й різні», «Права дитини – історія і сучасність». 

Для молодших школярів шестикласникиПосна О., Руденко В., Скуміна В., Лужецька А., Порошина Д., Трофім М., Куцов В., Марталога Я., Косик Р., Кудряш В. під керівництвом учителя правознавства Юхименко Н.В. провели цікавий  захід  «Мої права і обов’язки», під час якого дітям було продемонстровано пріоритети навчання в школі,  адже лінощі, неробство  можуть призвести до убогості почуттів, думки, незадовільної поведінки,  до правової і навіть кримінальної відповідальності.  Переконливими для дітей стали слова В.О.Сухомлинського: «Небажання знати – це символічні залізні грати», а « …подолання труднощів – це шлях до стійкості духу, міцності переконань».

У початковій школі учні отримують перші уявлення про права дитини, поняття цінності людського життя. Тут формуються навички правильної поведінки в навчальному закладі та вдома, в громадських місцях, на вулиці. У ході заходу молодші школярі отримали уявлення про Конвенцію як документ, який захищає права дитини.

У межах тижня правових знань відбулася зустріч учнів 1-11 класів  з представниками правоохоронних органів «Знайомтеся: ваші захисники» -поліцейськими відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у Кіровоградської області : старшими лейтенантами Варіченко О.В.,  Грінченко В.В.,  Левандовським А.В., лейтенантами Ніколаєвою Г.В., та Сухотіним О.Ю. У ході зустрічі правовики акцентували увагу учнів на питання особистої відповідальності  за власну долю і вчинки, правову культуру, розповідали, які у дітей є права,  як їх реалізувати  та  захистити. Під час бесіди школярі ставили багато запитань, які їх цікавили, та отримували на них змістовні відповіді.

Найбільше учням сподобались рольові ігри, правові тренінги: «Споживачі та їх права», «Права людини. Що? Де? Коли?», круглий стіл «Твої орієнтири в адміністративному та кримінальному праві», «Сім’я – це я і ти, сім’я – це ми!», які були проведені вчителем правознавства Юхименко Н.В.

Бібліотекарем школи Горбатенко О.О. була організована виставка друкованих видань та фотоматеріалів «Шляхами правових знань».

Класними керівниками реалізовані  виховні тематичні години «Учуся захищати себе! Права та обов’язки – завжди поруч» і Всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини.

Цікавими та змістовними пройшли заходи: усний журнал, конференція для учнів 10, 11 класу «Моя країна Україна», «Ціннісні орієнтації учнів» проведені вчителями історії Длинко Н.В., Григоровською С.А.

Найцікавішим та інтригуючим загальношкільним заходом була історично-правова гра «Що?, Де?, Коли?» для учнів 6-11 класів, яку реалізували завуч з виховної роботи Пічкуренко О.Є., вчителі істрії Долинко Н.В., Григоровська С.В. та вчитель історії й правознавства Юхименко Н.В.  У змаганні взяли участь сім команд, які вирішували цікаві завдання  та проблемні ситуації.   Першість здобули учні сьомого класу: Кобець Я., Михайлова О., Корольова Є., Колюка Є., Габор К.

Тиждень правових знань закінчився тематичною лінійкою- усним журналом «Права людини: від витоків до сьогодення», яку підготували та провели  учні 10 класу Акішева М., Бондаренко В., Бабинюк О., Корлюк І., Маринич І., Табунченко Е., Успенська Н., Шаровський С., Петрівський С. та вчителями Долинко Н.В., Юхименко Н.В. 

Проведення  «Всеукраїнського тижня права» в  ОНЗ «Суботцівська ЗШ І-ІІІ ступенів» має важливе значення для формування в учнів системи правових знань, сприяє становленню правової свідомості  та культури підлітків  і набуття вміння застосовувати здобуті знання на практиці.

Використання різноманітних форм роботи дало можливість не тільки розглядати актуальні питання життя суспільства, такі як механізм реалізації прав людини і насамперед дитини, а й встановити шляхи й форми захисту порушеного права. В рамках тижня проводились різноманітні заходи, розраховані на певні вікові категорії учнів, практичні тренінги. Проведення тематичного тижня – це одна із форм не тільки організації навчального процесу, а й засіб виховання учнів, шлях до порозуміння між дорослими та дітьми, формування навичок щодо реалізації та захисту своїх прав як майбутніх громадян українського суспільства.

Юхименко Н.В., учитель історії та правознавства     

ОНЗ «Суботцівська ЗШ І-ІІІ ступенів»