subottsi.com.ua

Життя у служінні людям

0 300Під таким гаслом у Суботцівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Знамянської районної ради Кіровоградської області відбувся захід, присвячений пам’яті видатної людини – Олександру Мефодійовичу Мариничу, географу-геоморфологу, досліднику природи України, члену НАН України, доктору географічних наук, професору Київського національного університету імені Тараса Шевченка, міністру освіти УРСР (1971 —1979 рр.).

Кожен з навчальних закладів має свою славетну історію, яку творять щоденною наполегливою і самовідданою працею, професійністю, знаннями їхні талановиті випускники, які стали яскравими особистостями, зокрема, відомими вченими. Одним з таких науковців, який є зразком честі й гідності, високого почуття обов’язку та невтомного прагнення наукового пошуку, був професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Мефодійович Маринич - фахівець найвищої проби, видатний географ.

Олександр Маринич відомий в Україні та за кордоном багатогранними науковими інтересами і дослідницько-географічними здобутками. Йому належить провідна ініціатива і роль у створенні унікального видання - тритомної Географічної енциклопедії України. Брав участь в експедиційних дослідженнях на Поліссі, Придніпров'ї, Придністров'ї, Поділлі, Карпатах, а також у Литві, на Алтаї і Забайкаллі, у Таджикистані, Киргизії, Грузії; у 1964–1995 роках він— президент Українського географічного товариства, почесний член Географічного товариства СРСР з 1990 року. Найвідоміші наукові праці Олександра Маринича - з геоморфології і фізичної географії Полісся, ландшафтознавства, фізико-географічного районування України, історії географії, історії географічної науки. Так, ще в 50-х роках Олександр Мефодійович організував Поліську комплексну географічну експедицію Київського університету і керував нею. На основі матеріалів цієї експедиції вчений по-новому обґрунтував походження Полісся і формування його рельєфу. Результати досліджень опубліковані у монографіях.

Під науковим керівництвом ученого складені перші ландшафтні карти деяких областей і всієї України. В Інституті географії Олександр Маринич очолював дослідження, спрямовані на опрацювання конструктивно-географічних основ раціонального природокористування, розв'язання регіональних еколого-ландшафтознавчих проблем. Багато часу він приділяв редагуванню наукових збірників, монографій. Його статті вміщені в багатьох українських та зарубіжних енциклопедичних виданнях.

На захід із вшанування видатної людини були запрошені поважні члени журі ХLIV Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії. Серед присутніх - головний спеціаліст Міністерства освіти і науки України Роман Васильович Гладковський, декан Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор, доктор економічних наук Ярослав Богданович Олійник, доктор географічних наук, завідувач кафедри Київського національного університету імені Тараса Шевченка Людмила Миколаївна Даценко, заступник директора з навчально-організаційної діяльності комунального закладу комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» Василь Михайлович Нудний та багато інших шанованих гостей.

У вступному слові директор Суботцівської школи Анатолій Григорович Савлук ознайомив присутніх із роботою та досягненнями загальноосвітнього навчального закладу. Галина Іванівна Савлук, учитель географії школи, презентувала біографічний шлях видатного географа. Розповідь про талановитого земляка перепліталася з номерами художньої самодіяльності, які підготували педагогічний колектив навчального закладу, вихованці гуртка «Едельвейс" (керівник Тетяна Іванівна Ігнат’єва), вихованці музичної школи та духовий оркестр музичної школи (директор Віталій Сафронович Оношенко), колектив Суботцівського будинку культури (керівник Василь Володимирович Куцов). Незабутнім подарунком для гостей школи був гімн географа, який виконали вчителі школи.

Серед тих, хто знав особисто професора Олександра Маринича, хто сьогодні глибоко займається дослідженням і науковим осмисленням творчого доробку вченого, - Ярослав Олійник. У своєму зверненні до присутніх професор визначив внесок Олександра Маринича у розвиток географічної науки й підкреслив, що людина живе доти, доки про неї пам’ятатиме в світі хоча б одна особа, і пам’ять про Олександра Мифодійовича продовжуватиме існувати в його працях, вдячних учнях, колегах, друзях. У бібліотеку КЗ КОІППО імені Василя Сухомлинського Ярослав Богданович передав книгу «Життя у служінні людям», у якій зібрані спогади науковців про життєвий шлях видатного географа-дослідника Олександра Маринича.

Атмосфера, яка панувала на зібранні поважного товариства, нагадувала родинну, оскільки тут зібралися ті, чиє життя пов’язане з географією, осяяне знайомством із світлою, доброзичливою, порядною людиною, справжнім викладачем, професіоналом, вдумливим науковцем, усебічно обдарованою особистістю, - Олександром Мариничем.

Найщиріші слова вдячності й шани пролунали на адресу адміністрації, педагогічного та учнівського колективів школи від головного спеціаліста Міністерства освіти і науки України Романа Васильовича Гладковського, який зазначив: «Ви робите гідний вклад у розвиток освіти України. Поки працюватимуть такі педагоги, - сільській школі жити».

1

2

3

4