subottsi.com.ua

Компетентний – вчитель – компетентний учень

metod 300Виховати компетентного творчого учня може лише компетентний і творчий вчитель. «Компетентний – вчитель – компетентний учень» - під таким гаслом пройшов методичний місячник у Суботцівській загальноосвітній школі І- ІІІ ступенів. А він у цьому році був надзвичайно багатим на заходи, що сприяють вдосконаленню педагогічної майстерності вчителів, бо кожен педагог мав змогу як поділитися власним досвідом, так і повчитися у колег.

Фестиваль відкритих уроків  та заходів «Технології, пошуки, знахідки» засвідчив високу майстерність вчителів школи.  Уроки вчителя  української мови і літератури Пічкуренко Н.В., вчителів початкових класів Чевельчі  О.М., Лісовенко О.М., вчителя основ здоров'я Нєізвєстної Л.Б., викладача  медико – санітарної підготовки Попової В.Г. запам'яталися колегам  різноманітністю сучасних підходів до викладання, змістовою насиченістю, активністю учнів та атмосферою добрих емоцій. Відкриті виховні години , проведені у 4-б класі  класоводом Абрамовою О.М.,  у 7 класі класним керівником Маленко О.М.  спонукали дітей задуматися над правильністю своїх вчинків, вміти спілкуватися,  займати активну громадянську позицію, любити своїх рідних,  бути патріотом України. Цікаво і весело пройшов захід посвячення першокласників у читачі, проведений шкільним бібліотекарем  Горбатенко О.О., якій допомагали учні 4-а класу в ролях літературних героїв. На завершення свята першачки  переглянули лялькову виставу «Колобок», яку показали учасники гуртка – студії лялькового театру (керівник Руда О.В.).

Використання комп'ютера як засобу, що дозволяє підвищити ефективність навчання,   розширило можливості  вчителя і учня у вивченні предметів. Без використання інформаційно- комунікативних технологій уже важко уявити   навчальний процес . Час вимагає від учителя  постійного вдосконалення навичок  володіння комп'ютером. Цьому сприяють заняття комп'ютерного всеобуча, які проводить вчитель інформатики Борець Л.С. Цього разу педагоги створювали власні  електронні скриньки  та були ознайомлені з правилами електронного листування.

Що потрібно вчителю для щастя? Це складне питання спробували вирішити педагоги під час  психолого- педагогічного тренінгу «Дозволь собі бути щасливим», який підготувала і провела психолог школи Юхименко Н.В. Цікаві вправи тренінгу  «Берег надії» , мозковий штурм  «Щастя – це…» , створення спільного колажу допомогли учасникам зробити висновок, що щасливий той, хто вважає себе щасливим, спробувати визначити формулу щастя.

«Методичні посиденьки»- один із видів колективної методичної роботи з педагогами. Цього разу відбулася зустріч на «методичному рівні» між методичними формуваннями предметів  філологічного та природничо- історичного циклу на тему «Від креативного вчителя – до компетентного учня». Вчителі Пічкуренко Н.В., Пічкуренко  О.Є., Маленко О.М., Крюченко Н.П., Фотовенко А.М., Дар'єва А.М.,Григоровська Н.П., Недовоз К.А., Іванова А.Г.,  Савлук  Г.І., Григоровська С.А., Юхименко Н.В., Долинко Н.В., оригінально представили свої методичні об'єднання. Звучали пісні, вірші , складені самими вчителями, казкова розповідь та інсценівка про вчительські будні.  В ході заходу в різних формах розглядалися питання про вироблення у школярів ключових компетентностей . Підготували учасники  стіннівку  та презентації, присвячені 97- річчю з дня народження видатного педагога нашого краю Івана Гуровича Ткаченка. Багато цікавого почули присутні про його життя  та педагогічну діяльність.

Проблемі компетентнісного підходу до навчання  та використання інноваційних технологій  були присвячені випущені в ході місячника  методичні бюлетені методичних об'єднань початкових класів (керівник Чевельча О.М.) та фізико – математичних дисциплін (керівник  Смілик Н.С.)

Фіналом місячника став, як і кожного року, творчий звіт вчителів, що атестуються. Вчителі яскраво презентували свою педагогічну майстерність та професіоналізм, що здобули за міжатестаційний період.  Більш детально зупинилися на проблемах, над розв’язанням яких працюють. Різноманітність методів і форм  навчальної діяльності, цікаве формування та закріплення знань та умінь учнів  продемонстрували  електронні презентації  педагогічних працівників . Учасники творчого звіту  довели, що  професія  була вибрана ними не випадково, а за покликанням, відповідали на запитання молодих колег, давали інтерв'ю на психолого-педагогічну тематику і показали,  що вони дійсно – майстри своєї справи. Присутні були вражені відеофрагментами уроку української мови вчительки  Пічкуренко Н.В., демонстраційним матеріалом вчителя початкових класів Лісовенко О.М,  змістовними розповідями про цікаві педагогічні знахідки  вчителя початкових класів Чевельчі О.М., вчителя основ здоров'я Нєізвєстної Л.Б.,  вчителя медико – санітарної підготовки  Попової В.Г. Зачарувала всіх читанням ліричних віршів бібліотекар Горбатенко О.О.

Методичний місячник завершився , проте  вчителі нашої школи не зупиняються на досягнутому, бо  щоб вести дітей за собою, необхідно самому рухатися не зупиняючись, а єдиний шлях, що веде до знань – це діяльність.

А. Дар'єва  - заступник директора з навчально – виховної роботи Суботцівської  загальноосвітньої школи І –ІІІ ступенів