subottsi.com.ua

Акція «Тиждень запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу»

snid 300

З 1 грудня  по 4 грудня 2015 року в  Суботцівській ЗШ І-ІІІ ступенів пройшов тиждень запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу. Психологом та педагогом-організатором школи були проведені тренінги, заняття з елементами тренінгу, присвячені таким актуальним проблемам сьогодення, як статеві стосунки, статева поведінка молоді, незапланована вагітність, ВІЛ, СНІД та інфекції, що передаються статевим шляхом.

Однією з головних рис, властивих підліткам, є бажання ствердитися в житті, прагнення дорослішого життя, а звідси – постійний пошук нових відчуттів, що часто призводить до антисоціальних наслідків (наркоманія, алкоголізм, зараження ІПСШ і СНІДом). Розвиток кожної дитини, підлітка як особистості – процес суто індивідуальний, але він у значній мірі визначається і зовнішнім оточенням, атмосферою в родині, школі, колі друзів.

Як же поговорити про СНІД з дитиною? Перед розмовою на цю тему з дітьми більшість дорослих почувають себе недостатньо впевненими. Зазвичай вони не підготовлені чи мало підготовлені до подібних бесід і почувають себе «не у своїй тарілці», навіть якщо  і знають, що говорити, вони не уявляють собі, яким чином це робити.

У зв’язку з цим, практичним психологом та педагогом-організатором  школи підібрано та проведено заходи  згідно вікових норм та особливостей підліткового віку. Так, для підлітків 12-14 років основна інформація і вправи були орієнтовані на загальні знання про безпечну поведінку, про негативні сторони куріння, вживання алкоголю, наркотиків та їхній вплив на ризик інфікування ВІЛ, ІПСШ. Проведені заняття з елементами тренінгу, перегляд відео та науково-популярнрих фільмів про вплив шкідливих звичок на організм людини: «Дружба і кохання в нашому житті», «Сексуальність і ставлення до неї», «Міфи й факти про ВІЛ/СНІД», «ЯК запобігти ВІЛ-інфікуванню?».

Для підлітків 15-18 років основний наголос робився на отриманні знань з безпеки статевих стосунків, профілактики інфікування ВІЛ, ІПСШ та незапланованої вагітності. Проведені тренінги «Жити поруч», «ВІЛ/СНІД та діти», «Що таке ІПСШ?», «Незапланована вагітність, аборт», «Що радять друзі?», «Як уберегтися від…», «Безпечне статеве життя», «Утримання від статевого життя». Відбулося засідання комісії Суботцівського учнівського парламенту з питань захисту прав дітей та допомоги в проблемних ситуаціях, під час якої обговорювалися звіти членів учнівського самоврядування про проведену роботу по програмі «Молодь за здоровий спосіб життя». Під час роботи « Університету знань» виготовлялися та розповсюджувалися буклети серед дітей та підлітків про пагубний вплив куріння, алкоголю та наркотиків на дитячий організм. Також було організовано і проведено конкурс на кращий учнівський малюнок та стінгазету «Ми вибираємо здоров’я». 

                                                      практичний психолог Юхименко Н.В. педагог-організатор Грузін С.В.