subottsi.com.ua

Методичний місячник 2015

IMG 8345 300«Немає людей, більш допитливих, невгамовних, більш одержимих думками про творчість, як учителі», - писав видатний педагог В.О. Сухомлинський. Чи є креативність невід'ємною складовою праці вчителя? Безумовно. Без неї неможливий педагогічний процес. Адже творчість педагога специфічна за своєю суттю. Наділений здатністю до креативності, вчитель вдихає в наукові факти, гіпотези та теорії нове життя, відкриває шлях своїм учням до розуму і серця. При цьому творчість — важлива умова у становленні самого педагога, його самопізнання, розвитку і розкриття як особистості. Творчість, розвиваючи здібності, формує педагогічний талант учителя.

Саме свої творчі можливості продемонстрували вчителі Суботцівської загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів  під час методичного місячника на тему «Досвід кращих – надбання всіх», який пройшов у лютому цього  року. Перший тиждень був присвячений проведенню теоретичних та практичних занять з педагогічним та учнівським колективом з удосконалення навичок дії у надзвичайних ситуаціях: евакуації, захисту та надання першої долікарської допомоги потерпілому. Вчителі та учні 1-11 класів переглянули відеоролик МНС на тему: «Дії населення у надзвичайних ситуаціях», були проведені класні години на вищезазначену тематику, відкритий урок з основ здоров'я з застосуванням елементів тренінгу у 7-б класі (вчитель Нєізвєстна Л.Б.); відкритий урок в 11 класі, на якому учні відпрацьовували вміння надягати протигази на себе та на потерпілого, надавати першу допомогу при травмах, евакуювати потерпілих та захід на цю ж тематику для учнів 10, 11, 7 класів, де учні мали змогу ще раз перевірити свої знання на практиці, проведені вчителем фізичної культури та Захисту Вітчизни Блохіним В.А.

Наступний тиждень проходив під девізом «Мої педагогічні знахідки». Відкриті уроки та заходи в рамках тижня  провели такі вчителі: Чевельча Ольга Миколаївна  з української мови - (2 клас), Лісовенко Ольга Миколаївна – відкритий захід «Милосердя й доброта – людства два крила» (3-б клас),  з української мови – Пічкуренко Олег Євгенович (9-б клас), російської мови – Маленко Ольга Михайлівна (6 клас), англійської мови – Іванова Антоніна Григорівна (3-б клас), історії - Долинко Наталія Валентинівна  - 5 клас, хімії – Сорока Тамара Миколаївна (7-б клас). 

Всі уроки відзначалися оригінальністю, різноманітністю використаних форм та методів навчання. 

Останній тиждень проходив під девізом «Учитель – на всі руки майстер!». Почався він з методичного КВК, у якому взяли участь команда вчителів початкових класів у складі Чевельчі О.М., Смірнової Н.Г., Абрамової О.М., Горіної Л.Ф., Лісовенко О.М. та молодих вчителів Фотовенко А.М., Баглая О.М., Нєізвєстної Л.Б., Некраси К.С., Марченко А.С., Горбатенко О.О. Щиро аплодували глядачі обом командам, які оригінально зуміли представити себе, активно вболівали під час розминки та конкурсів. Особливо  цікаво пройшов конкурс «Три хвилини в майбутньому», в якому учасники продемонстрували творчість, неординарність, поетичні та акторські здібності, почуття гумору, дотепність. На прохання глядачів журі навіть  визначило  «Пані глядацьких симпатій» - Лісовенко О.М. та Фотовенко А.М. Це ще раз підкреслює, що у нашому колективі працюють професіонали. 

Для батьків школярів у середу був проведений День відкритих дверей, в рамках якого діяла виставка учнівських робіт та робіт самих батьків, були представлені кращі зошити, реферати. Милували око малюнки та аплікації, вишивки та в'язані вироби, поробки з дерева та бісера, всього й не перелічити!

В актовому залі  перед присутніми виступив директор школи Савлук А.Г., зупинившись на останніх досягненнях педагогічного та учнівського колективів. Батьки та вчителі переглянули презентацію найяскравіших шкільних подій та заходів та концерт, підготовлений учнями школи під  керівництвом педагога – організатора Грузін С.В. Нікого не залишили байдужими пісні й вірші про Україну у виконанні Любави Карнаухової, Ольги Шаповалової та Дмитра Грузіна, Артура Гарбуза та Яни Кузнецової, Родіона Карнаухова та Дениса Непотрібного, Вікторії Марковської та Аліни Карнаухової, Дарії Куцової та Анастасії Галаган, Яни Покидько та Анни Журавльової, Альони Гладирь та Вікторії Кузьмич, Ярослав Савенка та Ігоря Салія, Влади Побиви та Валерії Бондаренко, Світлани Лукашової та Юлії Потапенко, танцювального колективу «Едельвейс» під керівництвом педагога – хореографа Т.І. Ігнатьєвої.

На завершення класними керівниками 1- 11 класів були проведені лекції для батьків на психолого – педагогічну тематику. 

Фіналом методичного місячника став творчий звіт вчителів, що атестуються у поточному навчальному році. У цьому році в ньому взяли участь вчителі Долинко Н. В. , Маленко О.М., Пічкуренко О.Є., Сорока Т.М., які продемонстрували всім присутнім свої педагогічні напрацювання за міжатестаційний період, згадали про свої шкільні роки, перших вчителів, взяли участь у конкурсах акторської майстерності та вирішенні психолого – педагогічної ситуації,  і довели присутнім, що вони  багатогранні особистості:

Дітей навчають,  пишуть вірші і співають, 

Розсаду садять, і печуть торти, 

Танцюють гарно, в'яжуть,  вишивають

 І вміють влучну відповідь знайти.

Виступи вчителів були  інформаційно насиченими, змістовними, з використанням комп'ютерних технологій, демонстрацією схем, наочності. Педагоги не тільки представили свої розробки, але й мотивували обрані ними форми і методи, аналізували їх ефективність та вплив на результативність навчально-виховного процесу в цілому.

Цікавими й різноманітними були заходи в рамках Тижня природничих наук, які проводили вчителі географії та біології  Савлук Г.І. й Долинко Н.В. Це конкурси, уроки – подорожі, вікторини, змагання. Родзинкою Тижня став географічний вечір для учнів – старшокласників «Географічний бенефіс» (вчитель Савлук Г.І.). Ох і завзятою була боротьба!  Учасники: Грушевська Анастасія та Тараненко Микола (8клас), Фуженко Валерія і Карнаухов Родіон (9клас), Кузнецова Яна і Петрівський Мирослав, Шаповалова Ольга і Корецький Владислав - учні 10 класу, Червяк Валерія і Лісовський Артур (11клас) - оригінально представляли  країни за допомогою костюмів, ілюстрацій, плакатів, працювали з картою, відповідали на цікаві запитання.

Журі дуже важко було визначити переможця,  та все ж таки звання «Міс Географія»  отримала учениця 10 класу Шаповалова Ольга, а звання «Містер Географ» - учень цього ж класу – Корецький Владислав, які були нагороджені дипломами переможців. Всі учасники отримали призи на згадку про конкурс. 

Методичний місячник закінчився, проте вчительські будні продовжуються, а, значить, продовжує вдосконалюватися майстерність Учителя! Удачі вам! Творчих злетів, ініціативи в подальшій роботі.

А. Дар'єва - заступник директора з навчально – виховної роботи   Суботцівської загальноосвітньої школи І-ІІІступенів.